Nationaat koningschieten 2013 te Laren


Op 6 oktober werd er op het schuttersterrein van St-Lambertus Laren de start gegeven van de 20ste editie van het Nationaal Koningsschieten.

De inrichting was in handen van de St-Lambertusgilde van Laren samen met de gilden van de verbonden Lummen en Beringen-Mijnstreek  en overkoepeld door het Belgisch Overlegorgaan.

De afgevaardigden van elke Gilde werden ontvangen op het secretariaat dat zich in de gildezaal bevond en de leden konden terecht in een degelijke verwarmde tent.


De genodigden werden door de beide verbondsvoorzitters ontvangen en naar een aparte plaats in de zaal geleid om er te genieten van broodjes en lekkere koffie.

Daarna was het verzamelen geblazen aan de kapel van het St-Ferdinandinstituut alwaar onze allerbekende ceremoniemeester Jef Baens alles in goede banen leidde. De misviering werd voorgegaan door E.H. Tony Vandekerkhof en opgeluisterd door de zangkoren van St-Lambertus Laren en van St-Willebrordus Meldert en dit onder de kundige leiding van dirigent Jos Van De Moortel en organist Luc Schoofs.

Tijdens de misviering werden meerdere personen gehuldigd om hun staat van verdienste.


Na de gildemis werden de 53 deelnemende gilden om in paradestoet terug naar het feestterrein te gaan, met op kop de St-Ceciliafanfare van Lummen. Aangekomen aan de gildezaal werd elke gilde verwelkomt door de genodigden en door de jury van het Belgisch Overlegorgaan.

Ondertussen hadden de vlaggedragers zich zo in de tent opgesteld dat zij een mooie erehaag vormden. Na de speeches van de plaatselijke organisatoren, notabelen, en de voorzitter van het Belgisch Overlegorgaan bracht de St-Ceciliafanfare een prachtige versie van het Limburgs volkslied en daarna ook nog onze Nationale hymne " De Brabanconne".


Daarna werd de 20 editie van het Nationaal Koningsschieten officieel geopend door de President van het Belgisch Overlegorgaan: Dhr Peter Ernst.

Elk keizerspaar, Koningspaar en genodigden werden dan uitgenodigd om deel te nemen aan de receptie aangeboden door de inrichtende organisatie.

En daarna was het tijd om aan te vangen met de wedstrijd Nationaal Koning 2013.

Onder begeleiding van het muziekkorps " Hoop in de toekomst" werden de Koningen in stoet naar de schietbomen begeleid. De Koningen werden door lottrekking verdeelt over 2 schietbomen.


Robert Vogels had samen met Maurice Christiaens mooie houten vogels gemaakt en die dus klaar hingen om naar beneden geschoten te worden.

Na de voorronde mochten de 2 gelukkigen die de "vogel" naar beneden haalden samen met 7 koningen voor hem en 7 koningen na hem en samen met de Nationale Koning van vorig jaar aantreden voorde grote finale.


Diegene die in deze finale de houten vogel afschiet mag zich voor dit jaar Nationaal Koning noemen.

En na een spannende strijd met veel ooooh's en aaah's was de eer dit jaar weggelegd voor Eric Clerckx van de St-Sebastiaansgilde van Schalbroek.

Door zijn toedoen viel het laatste stukje van de vogel en werd hij onder gejuich en applaus van harte proficiat gewenst door zijn medestanders en natuurlijk ook door zijn eigen gildeleden.


Ook hadden wij naast het Koningschieten ook nog de prinsenschieting. Zij hadden geen voorronde en konden dus starten met de beslissende finale.

Deze finale werd gewonnen door Michael Lambregs van de schuttersgilde St-Kristoffel Munsterbilzen.

Ook hij werd met de nodige felicitaties en applaus tot een trotse prins gekroond.


Ook waren er meerdere nevenschietingen zoals klepschieten, Luchtbuksschieten, boogschieten liggende wip enz.


Deze zonnige en warme dag maakten samen met al de aanwezige gilden van dit Nationaal Koningsfeest dat wij toch van een  succes mogen spreken, die deze dag zeker was.


de voorzitter van het karabijnschuttersgilden verbond Beringen-Mijnstreek, Jan De Wit

voor foto's ga naar de fotosite van het verbond